Остале активности округа
Састанак представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине са представницима локалних самоуправа
25. март 2015. године
 У Смедереву у седишту Подунавског управног округа  дана 23. марта 2015. године одржан је састанак представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине - Дирекције за воде око примене Закона о водама на територији локални самоуправа Подунавског управног округа.
Састанку је поред представника локалних самоуправа присуствовала Љиљана Анђелић, начелник Одељења водне инспекције у Министарству пољопривреде и заштите животне средине-Дирекција за воде и Љиљана Савић, водни инспектор у Подунавском управном округу.
На дневном реду састанка нашло се питање доношења оперативних планова за одбрану од поплава на водама II реда као и надзор над јавним предузећима која обављају послове сакупљања, одвођења и пречишћавања отпадних вода. Такође, на састанку је било речи и о сеоским водоводима, издавању водних аката, издавању грађевинских и употребних дозвола.
На састанку је закључено да постоји потреба да се оставари редовна и стална комуникација између представника локалних самоуправа и представника Дирекције за воде око свих питања где постоји дилема у примени прописа који регулишу ову област. Такође је изнет став да је неопходно да се убрза процедура издавања мишљења од стране  јавног водопривредног предузећа на нацрте оперативних планова одбране од поплава на водама II реда, како би надлежни органи локалних самоуправа могли благовремено да усвоје Оперативни план.
Састанку је председавао Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
 
Састанак министарке Министарства државне управе и локалне самоуправе са начелницима управних округа
02. март 2015. године
 У Београду у Палати Србија дана 27. фебруара 2015. године одржан је састанак  потпредседнице Владе и министарке Министарства  државне управе и локалне самоуправе  др Кори Удовички са начелницима свих управних округа са територије Републике Србије, а у циљу упознавања и размене досадашњих искустава, као и договора о даљим заједничким активностима.
Сви начелници једногласно су изразили задовољство што је по први пут ресорни министар организовао састанак у овом саставу. Сложили су се и да је овај састанак представља прави пут ка успостављању још боље комуникације републичких и локалних власти.
„Мора да постоји одговарајућа подела надлежности и фукционална координација активности између локалног и републичког нивоа, а основ наше добре будуће сарадње је дијалог“, рекла је Удовички.

На састанку су разматрана питања која се односе на  рационализацију јавне управе, доношење Закона о инспекцијском надзору, као и питања заједничког рада на унапређењу организације, координације и одговорности на нивоу управних округа а све ради остварења веће ефикасности у спровођењу реформских процеса Владе Републике Србије, и унапређењу квалитет живота за све грађане и несметан развој привредног амбијента.
Састанку је присуствовао и Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
 
Светски дан цивилне заштите обележен у Смедереву
27. фебруар 2015. године
У Великој сали Скупштине града Смедерева уз присуство представника  Одељења за ванредне ситуације у Смедереву, чланова Окружног штаба за ванредне ситуације Подунавског управног округа и штабова за ванредне ситуације у Смедереву, Великој Плани и Смедеревској Паланци, представника Градске управе Смедерево, јавних предузећа и установа и других гостију, обележен је  1. март-Светски дан цивилне заштите.
Светски дан Цивилне заштите се обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.
Обележавањем овог Дана, Одељење за ванредне ситуације у Смедереву жели да утиче на подизање нивоа свести о значају развијања националних капацитета и безбедносне културе грађана у суочавању са све учесталијим ванредним ситуацијама које погађају наш регион.
Скуп је отворила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, командант Градског штаба за ванредне ситуације, која се захвалила свима који су дали допринос у отклањању последица прошлогодишњих поплава, подсетила на квалитетан рад свих субјеката током и након поплава и указала на потребу институционалног организовања јединица цивилне заштите на локалном нивоу.
Детаљније...
 
Радни састанак око могућности прекограничне сарадње са Румунијом
21.фебруар 2015. године
У Пожаревцу је дана 19. фебруара 2015. године на позив начелника Браничевског управног округа Александра Ђокића, одржан радни састанак око могућности прекограничне сарадње са Румунијом и заједничког приступа средствима ИПА фондова Европске уније.
Радном састанку су поред начелника Подунавског управног округа присуствовали  начелници Јужнобачког, Севернобанатског, Средњебанатског, Браничевског и Борског округа као и државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, саветник председника Владе Републике Србије Драган Вранић, градоначелник града Пожаревца Момир Илић, представници Амбасаде Румуније у Србији, као и представници невладиних организација, локалних самоуправа и јавних предузећа. На састанку је констатовано да се у ове округе заједничким пројектима са Румунијом до 2020. године из европских ИПА фондова може повући 75 милиона евра. Пројекти би били пре свега усмерени ка привредној сарадњи, отварању нових радних места, заштити животне средине и заштити од елементарних непогода.
Детаљније...
 
Састанак на тему стратешког решавања одлагања и прераде комуналног отпада
11. фебруар 2015. године
Дана 10. фебруара 2015. године у Подунавском управном округу одржан је састанак на тему Стратешког решавања одлагања и прераде комуналног и другог отпада на територији локалних самоуправа Подунавског и Браничевског управног округа, а пре свега градова Смедерево и Пожаревац и општине Ковин.
Састанку су поред начелника Подунавског управног округа присуствовали:
мр Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине задужена за екологију, др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа, др Јасна Аврамовић, градоначелница града Смедерева,  Миомир Илић, градоначелник града Пожаревца,Тихомир Вукосављевић, председник Скупштине општине Ковин, Вукица Васић, помоћник градоначелника града Пожаревца за област економског развоја.
Разматрајући ово питање, на састанку су донети следећи закључци:
1. Подунавски и Браничевски управни округ и градови Смедерево и Пожаревац као и и општина Ковин сагласни су да постоји заједничка заинтересованост  локалних самоуправа да се питање стратешког одлагања и прераде комуналног, медицинског и опасног отпада на нешкодљив начин, коришћењем нових технологија, реши сагласно потребама грађана, а у складу са  политиком Владе Републике Србије, Стратегијом управљања отпадом и прописима који регулишу ову област.
Детаљније...
 
Одржана прва редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Подунавског управног округа у 2015. години

26. јануар 2015. године

Дана 22. јануара 2015. године у седишту Округа одржана је прва редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Подунавског управног округа у 2015. години.
Окружни штаб је разматрао и усвојио Извештај о раду Окружног штаба за ванредне ситуације у 2014. години и  Плана рада за 2015. годину.
Разматрајиући ове тачке дневног реда Окружни штаб је донео следећи закључак:

-Имајући у виду последице поплава на територији локалних самоуправа Подунавског управног округа из маја 2014. године и потребе да сви водопривредни објекти буду у функцији за наредну сезону, потребно је да водни инспектор Министарства пољопривреде и заштите животне средине са седиштем у Подунавском управном округу припреми Информацију о стању водопривредних објеката на територији Округа.

 Тражену информацију припремити до 05. фебруара 2015. године и доставити Окружном штабу за ванредне ситуације.  
Седницом је председавао Радослав Цокић, командант Окружног штаба за ванредне ситуације Подунавског управног округа

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 37 - 42 of 103
Created and powered by KONEKT d.o.o