Борба против сиве економије и сузбијање рада на црно

 sastanak_okrug_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.март  2015. године

На иницијативу Инспектората за рад у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у  Смедереву у седишту Подунавског управног округа одржан је састанак представника локалних самоуправа Подунавског управног округа, општих удружења предузетника града Смедерева и општина Велика Плана и Смедеревска Паланка, представника појединих јавних предузећа, као и представника синдиката.
Састанком је председавао Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
Састанку су присуствовали  Бојан Јоцић директор и Дејан Ковачевић, заменик директора Инспектората за рад, као и Снежана Милојевић, начелник Одељења за рад  у Подунавском управном округу.

По речима Бојана Јоцића директора Инспектората за рад борба против сиве економије, нарочито сузбијање „рада на црно“ и  питање безбедности на раду приоритетни су циљеви у раду Инспектората у наредном периоду. Заложио се за успостављање партнерског односа и сарадње Инспектората и локалних самоуправа и усмеравање заједничких активности на сузбијању сиве економије, нарочито на сузбијању „рада на црно“, где посебно види улогу начелника Округа у пословима координације рада републичких и локалних инспекција. Жеља је да се делује превентивно да се више указује послодавцима на недостатке у раду и да се што мање користе репресивне мере. Објаснио је да је инспекторима обезбеђен приступ бази централног регистра обавезног социјалног осигурања, па сада инспектори из канцеларије могу да изврше увид да ли су запослени код послодавца заиста и пријављени. Такође је упознао присутне са новим методом рада инспекције системом ротације, где се инспектори  упућују на рад и вршење управног надзора у остале округе у Србији, као и увођење рада инспектора у поподневним и вечерњим сатима. У овом послу очекује и значајну подршку медија и грађана који су у могућности да пријаве овакве случајеве, што би обезбедило увођење реда у ову област.
Радослав Цокић, начелник Округа је подржао наведене активности и заложио се за предузимање свих мера у сузбијању „рада на црно“.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o