Представници амбасада земаља ЕУ у посети Смедереву

 prijem_predstavnika_eu_5.jpgprijem_predstavnika_eu_1.jpg

 

24.  јунa  2015. године

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, са сарадницима, организовала је дана 23. jуна 2015. године пријем за представнике Делегације ЕУ у Србији и амбасада земаља чланица ЕУ.

Поред представника Делегације ЕУ у Србији, у посети Смедереву били су и представници амбасада Аустрије, Велике Британије, Данске, Холандије, Пољске, Португалије, Румуније и Словеније.

Др Јасна Аврамовић је захвалила ЕУ на свему што је до сада учинила за Смедерево, посебно за избегла и расељена лица и указала да је од 120.000 становника, 38 одсто дошло са КиМ, током неколико деценија уназад, односно од када је Железара почела са радом.

„Ове године, захваљујући многим донацијама успели смо да све људе иселимо из колективног центра, који је постао неуслован за живот. Помоћ ЕУ није била само у изградњи објеката, већ и у грађевинском материјалу, обуци људи, а одређени новац је дат за отпочињање њиховог приватног бизниса. ЕУ је укупно донирала 4.462.000 евра за њихово збрињавање. Потребна је даља помоћ да се они запосле. У Смедереву је 12.000 незапослених и сада је све то тешко уклопити, нарочито нестајањем велике индустрије која је ту постојала. Велика шанса је Индустријска зона, где је направљена комплетна инфраструктура те позивамо инвеститоре из иностранства да овде улажу капитал зато што дајемо велике погодности.и олакшице“, рекла је градоначелница.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, Оскар Бенедикт, оценио је да су локалне самоуправе кључни партнер за спровођење пројеката ЕУ и реформе које су неопходне на путу Србије ка Европској унији.

„ Из предприступних фондова ЕУ обезбеђена су средства којим је збринуто 116 породица, отворене су 92 куће и две стамбене зграде са 14 станова. а видећемо какве су могућности за даљу помоћ“, казао је Бенедикт и указао да није довољно имати само кућу, већ од нечега треба и живети.

„Намера ове посете је да боље упознамо регион и видимо које су могућности за инвестиције и за даље пројекте, као што је потребна помоћ за пројекат одлагања животињског отпада који сте покренули“, поручио је Бенедикт.

После састанка са градоначелницом, којем су присуствовали и начелник Подунавског управног округа Радослав Цокић, председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић и начелница Градске управе Милијана Новаковић, гости су обишли Смедеревску тврђаву, разговарали са руководством у Железари Смедерево и посетили интерно расељена лица у Малој Крсни и насељу Ковачићево.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o