Повереница за заштиту равноправности у посети Подунавском управном округу

sastanak_p_okrug.jpgsastanak_p_okrug_5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.јул 2015. године

 У склопу редовних законских активности а на позив начелника Подунавског управног округа  Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић дана 29. јула 2015. године је у Подунавском управном округу одржала је састанак са представницима Округа, града Смедерева, општине Велика Плана и представницима других институција на тему спречавања свих видова, облика и случајева дискриминације и заштити равноправности физичких и правних лица у свим областима друштвених односа. На састанку је такође било речи о унапређивању остваривања и заштите равноправности, као и надзор над применом прописа о забрани дискриминације.
"Покренули смо врло значајна питања, питања људских права и питања дискриминације и веома је значајно што се за ова питања интересују моји домаћини. Ово је и економско и политичко питање, односно питање свих питања. Људска права треба да нам увек буду на првом месту и спровођење антидискриминационе политике и антидискриминационих прописа, а пре свега имплементација Закона о забрани дискриминације", нагласила је повереница за заштиту равноправности и додала да ово намерно напомиње, јер стално треба подсећати грађанке и грађане да смо на путу изградње толерантног и демократског, отвореног друштва које прихвата различитости и забрањује све врсте дискриминације по свим основама. Похвалила је иницијативу да се овај састанак одржи  и у склопу сарадње са локалним самуправама обећала да ће се убудуће увек одазватии на позив што је њена законска обавеза .

Она је истакла да је данас била у прилици да се упозна са примерима добре праксе на овом плану у Смедереву и Великој Плани, како се запошљавају особе са инвалидитетом, како се прописи у области професионалне рехабилитације особа са инвалидитетом поштују, како се примењују афирмативне мере за побољшање положаја ромске националне мањине.

"О томе нас је известила ромска координаторка у Смедереву, а разговарали смо и са представницима великог броја јавних институција. Такође, за следећи сусрет који је данас договорен, било би добро да присуствују и друге локалне самоуправе и представници цивилног сектора који су данас недостајали", поручила је Јанковић.

Повереница је истакла афирмативне мере као што је школовање деце ромске националности и особа са инвалидитетом и запошљавања о чему је известила градоначелница Смедерева и нагласила да је то ређи случај локалних самоуправа где имамо запослене припаднике ромске националне мањине што, како је рекла, јесте циљ код осетљивих и маргинализованих група.
 
Повереница је позвала све грађане и грађанке из Подунавског округа, који сматрају да су дискриминисани по било ком основу, да се обрате институцији Повереника за заштиту равноправности и подсетила да на сајту постоји образац Притужбе, а део штампаних образаца је остављен и у Смедереву.
"Чини ми се да је недовољно истицана у јавности улоге жена у јавном животу и да треба да обнављамо и истичемо значај и положај жене у изградњи институција и опоравку наше привреде. То је веома значајно и позивам жене да узму веће учешће у јавном и политичком животу и подсећам да је увођење квота добар инструмент за повећање учешћа жена у политичком животу и сада имамо другачију слику парламента и скупштина локалних самоуправа у односу на пре неких петнаестак година", закључила је Јанковић.
Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић је рекла да"сви ми заједно прво треба да научимо како да схватимо дискриминацију, а да ће Град Смедерево нарочито сарађивати са повереницом, како би дискриминацију смањили у свим сегментима друштва.
 "Мислим да ће трибине које ће уследити и сарадња са Канцеларијом, довести до бољег положаја свих грађана и грађанки у Смедереву и волела бих да Град Смедерево буде први који ће покренути семинаре и борбу против дискриминације, као и да Смедерево буде антидискриминациони град", рекла је градоначелница и захвалила се учесницима данашњег састанка на корисном разговору. Најавила је покретање иницијативе оснивања Канцеларије у Смедереву за Подунавски и Браничевски округ, као и одржавање трибине у другој половини септембра, у договору са Повереницом.
Радослав Цокић,начелник Подунавског управног округа изразио је задовољство што је Округ био домаћин састанка и што су на састанку присуствовали представници институција локалних самоуправа. По његовим речима Округ ће подржати одржавање  трибине у другој половини септембра, на којем ће бити позвани и представници цивилног сектора
Миодраг Шкорић, заменик председника Општине Велика Плана је  рекао да је ово био једна врста радног састанка и упознавање поверенице са доносиоцима одлука.
 
"Закључили смо да као доносиоци одлука треба да иницирамо такве активности да се у свим видовима смањује ниво неравноправности и ми покушавамо да то, кроз одлуке и издвојена средства,  обезбедимо у складу са својим могућностима и надлежностима", казао је Шкорић.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o