Посета министарке Министарства пољопривреде и заштите животне средине општини Велика Плана

 ministarka1jpg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 10. септембар 2015.године

Општину Велика Плана данас је посетила министарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, у пратњи државног секретара Министарства, Жељка Радошевића. Након краћег разговора са представницима локалне самоуправе, министарка Богосављевић Бошковић отворила је смотру приплодних бикова у Сточарско ветеринарском центру за репродукцију и вешташко осемењавање.
У Влади и Министарству у последњих годину и по дана посебну пажњу обраћамо и посебан значај дајемо управо развоју сточарства. Желимо да га покренемо, увећамо, побољшамо у сваком смислу, поготово што су потенцијали много већи од оних које смо успели да искористимо. Недавно је донет дугорочни Програм за спровођење селекцијских мера у сточарству (за 20515-2019. год.), а на нивоу самог Министарства у наредним данима биће донет и Годишњи програм који ће значити посебна финансијска средства као помоћ ветеринарским центрима - казала је овом приликом Богосављевићева Бошковићева, осврнувши се на значај и допринос оваквих центара по питању повећања броја домаћих животиња, а посебно код побољшања расног састава и продуктивности наших грла.
Сам Центар, како је подсетио др. вет. спец. Мирослав Маринковић, захваљујући свима који су у њему радили и раде, а посебно др. Власти Јовановићу, исписао је историју српског говедарства.
Сточарско ветеринарски центар данас има тридесет бикова. 

У експлоатацији, депо семена са око милион и по доза од око 200 позитивно тестираних бикова, најсавременију лабораторију за обраду, чување и транспорт семена бикова и нерастова, неопходне службе уз надзор и сарадњу са ветеринарском и пољопривредном инспекцијом, има уговорену сарадњу са 640 коминтената на испоруци дубоко замрзнутог семена уз стратешко партнерство са Институтом Нојштат, рекао  је Маринковић.
Позивајући се на двадесетогодишњу успешну сарадњу, директор Института за вештачко осемењивање животиња у Немачкој, Клаус Лајдинг, оценио је да је позитивно што великоплањански Центар има између осталог и добру здравствену контролу и контролу заразних болести, што је неопходан услов за добијање ЕУ лиценце.
Самој смотри приплодних бикова, организованој на изложбеном простору Сточарско ветеринарског центра, по изразито неповољним временским приликама, након тринаестогодишње паузе, присуствовали су и гости из целе Србије, професори са Ветеринарског и Пољопривредног факултета, Института за сточарство, надлежних инспекција, ветеринари и фармери.
Отварању изложбе присуствовао је и Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o