Председник Владе у посети Смедереву

pkc_vucic_20.jpgsporazum_o_razumevanju_4_resize.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06.октобар 2015. године

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић посетио је данас фабрику ПКЦ Групе у Смедереву, а након тога је присуствовао и потписивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије, Града Смедерева и немачке фирме за прераду рибе ПТЦ Германy.

Иако се компанија ПКЦ у нову фабрику уселила пре неколико месеци, данас је приређена свечаност за њене акционаре, партнере, купце, званичнике и запослене.
 Премијер Србије Александар Вучић, обраћајући се присутнима, подсетио је да је ПКЦ у почетку у Смедереву имао браунфилд инвестицију и да нико није веровао када је на ливади била најављена градња фабрике за три месеца.
 "Мислимо да ће бити и до 2.000 запослених, јер Финци увек гледају да испуне договорено, а онда ће да буде и већи број", рекао је Вучић, додајући да је поносан што се добро ради и што фински власници дају највише оцене,  када говоре о ентузијазму и амбицији запослених.
 Премијер је рекао да овде "полако али сигурно сви напредују" и изразио уверење да "људи виде да исто овако Србија наредује, не само на путу ка ЕУ, већ економски, што пружа шансу за опстанак и останак младих у Србији. "
Градоначелница града Смедерева, др Јасна Аврамовић захвалила се финској компанији што је пружила могућност Смедереву да се докаже, изгради овакву хали и запосли толико људи. Такође се захвалила премијеру и министрима у Влади Србије који су дали подршку "јер без њих не бисмо могли ово да урадимо", а Смедеревцима је поручила да буду вредни и радни и пожелела да се запосли и више од 1.500 људи.
Присутнима се обратио и Роберт Ременар потпредседник Борда директора ПКЦ Групе ПЛЦ из Хелсинкија  је навео разлоге за отварање Фабрике у Смедереву и Србији.
„Овде смо пронашли обучену, предану и технички вешту радну снагу са израженом радном етиком, саобраћајну инфраструктуру која омогућава ефикасан проток робе, техничку универзитетску базу и прогресивно политичко окружење усмерено на побољшање услова пословања, како на локалном, тако и на националном плану". 

Перти Иконен,нови амбасадор Финске у Србији је изразио задовољство што је ПКЦ изабрао Србију као једну од својих главних производних локација у свету. То је био добар избор, а надам се да ће многе друге финске компаније следити овај пример", рекао је Иконен и додао да оно што га чини срећним је управо отварање поштених радних места која доносе сигурност и просперитет локалном становништву у Смедереву.
Данашњој свечаности присуствовали су и министар Министарства привреде Жељко Сертић, представници акционара, менаџмента компаније из Финске, Града Смедерева, пословни партнери и запослени.
Потом је у Пленумској сали Градске управе у Смедерево потписан Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије, Града Смедерева и немачке фирме за прераду рибе ПТЦ Германy, једне од водећих прерађивача рибе у Немачкој.
 Меморандум о разумевању потписали су министар привреде Жељко Сертић, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и генерални директор компаније ПТЦ Германy ГмбХ, Бруно Корнартс.
 „Још једну инвестицију доводимо у град Смедерево. После кратког рока, 24. априла смо почели да градимо халу од 3.000м2, 10. августа смо завршили, не само халу него и 2,5км путева са свом пратећом инфраструктуром. Желимо да омогућимо да се што већи број Смедереваца упосли и захваљујем се ПТЦ-у који је препознао Смедерево као добар град за инвестирање".рекла је градоначелница и истакла помоћ Владе Србије у реализацији овог пројекта.
 Генерални директор компаније ПТЦ Германy ГмбХ, Бруно Корнартс, рекао је да у Србију не долазе због бродарске флоте нити обале, већ због пословне технологије.
 
„Желимо да изместимо нашу технологију из Кине и Вијетнама у Србију, да научимо много једни од других, али и због логистичке ситуације у Србији. Србија је више у центру Европе него Брисел. Не долазимо да будемо Немци у Србији, већ да овај пројекат развијемо као локални пројекат и да будемо више Срби у Србији", казао је Корнартс и изразио наду да ћемо бити добри партнери.
Град је преузео обавезу да изгради још 500м2 хладњаче до краја године, док је почетак производње планиран за 31. јануар 2016.године. Вредност досадашњих радова износи 3 милиона еура, а како је саопштено, фирма ПТЦ ће у почетку запослити 100 радника.
 
ПТЦ Германy ГмбХ, један од водећих произвођача прерађевина од рибе у Немачкој, пружа услуге прераде рибе и производње рибљих прерађевина. Нето продаја у 2014.години у Немачкој износила је укупно 64 милиона евра. Фирма запошљава више од 100 радника и више од 500 посредно ангажованих лица на производњи рибљих прерађевина. Делатност у Смедереву ће се састојати у увозу рибе и рибљих сировина из иностранства, прераду тих сировина до готових производа који ће углавном бити намењени извозу.
Свечаности у фабрици ПКЦ Групе у Смедереву, и потписивању Меморандума о разумевању присуствовао је и Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o