Премијер присуствовао паљењу Високе пећи

vucic_visoka_pec_29_resize.jpgvucic_visoka_pec_14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09. октобар 2015. године
После четири године паузе, пуштена је у рад, Висока пећ број 1 у Железари Смедерево, а  покретању производње присуствовали су премијер Србије Александар Вучић, министри Жељко Сертић и Александар Вулин, начелник Подунавског управног округа Радослав Цокић, градоначелница Града Смедерева, др Јасна Аврамовић, представници менаџмента фабрике и градски званичници.
"Веровали смо у вас, поносан сам на вас и добро је што сам вас послушао и што смо сачували фабрику. Ви сте овај велики успех направили за целу Србију. Од данас ће Железара правити нових 400 милиона долара, и то је нових један одсто раста БДП за целу Србију у наредној години", поручио је Вучић обраћајући се радницима и руководству Железаре на свечаности поводом паљења пећи.
 Премијер је поновио да се о стратешком партнерству преговора са челичаном из Кине, која се сматра најмоћнијом у свету и изнео податак да је та компанија заинтересована да инвестира најмање 380 милиона евра.
 "То би значило нови живот не само за Смедерево, већ и целу Србију. Људи у Србији то треба да знају", поручио је Вучић и нагласио да је наш услов да нема отпуштања радника.
 "Сви морају да остану, и нове да примите. То смо успели и са садашњим руководством и онима који желе да уђу као стратешки партнери", нагласио је примијер и додао да је цена челика тренутно на најнижем нивоу у свету, а то је 380 долара по тони и оценио да ће морати да иде најмање на 480 долара по тони.
 "Онда ми постајемо профитабилни, зарађујете додатни новац и после нема зиме, можете само да преговарате са власницима како да повећавате себи плату", истакао је Вучић

Извршни директор ХПК менаџмента у Железари Смедерево и члан надзорног одбора Железаре Петер Камараш рекао је да је данашњи дан велики за Србију, с обзиром да је после готово пет година прорадила поново друга висока пећ.
 "Ово је велики дан за све овде, за премијера, који је имао визију да одржи ову фабрику и који је схватио колико је Железара важна за живот, не само Смедерева, Подунавског округа већ и целе Србије", рекао је Камараш и додао да је ово велики дан за све запослене у Железари.
 Он се захвалио свима који су радили на ремонту високе пећи, а посебно смедеревском инжењеру Владану Михајловићу, који се придружио менаџменту и рекао да је понос Србије. Запосленима је поручио да су они обавили већи део посла и додао да је то први пут да су радници сами урадили ремонт пећи.
После "задувавања", пре два дана, данас  је извршен "први пробод" и изливено течно гвожђе. Потребно је да прође десет до петнаест дана до потпуне стабилизације производње на Високиој пећи број 1, након чега се очекује постизање максималних радних капацитета на овом постројењу од 75.000 тона месечно, саопштено је из фабрике.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o