Састанак министарке Министарства државне управе и локалне самоуправе са начелницима округа

kori_2015.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. октобар 2015. године
У Београду, у Клубу посланика одржан је други састанак  потпредседнице Владе и министарке Министарства државне управе и локалне самоуправе,  др Кори Удовички са начелницима свих управних округа са територије Републике Србије, На састанку је било речи о активностима управних округа, а размењена су искуства о заједничким раду на унапређењу организације и одговорности управних округа у овиру реформских процеса Владе Републике Србије
Представници Светске банке одржали су презентацију „Функционална анализа стручних служби управних округа“, којом је посебна пажња посвећена преклапањима и вишковима у структури запослених при управним окрузима.
Потпредседница Владе је истакла да је на претходном састанку договорено да сви начелници наставе да раде и мимо својих формалних овлашћења и са задовољством констатовала да су они то заиста и чинили. Удовички је додала да се радује наставку даље сарадње са окрузима и најавила формирање радне групе о децентрализацији и деконцентрацији одлучивања.
„Јако нам је битно да чујемо вас и ваша искуства која су нам драгоцена. Посебно нам је то значајно у контексту Закона о инспекцијском надзору чија је примена већ почела да даје значајне резултате. Само кроз договоре и активну сарадњу можемо побољшати ефикасност инспекцијских служби и добре резултате учинити још бољим.“, рекла  је Удовички.

Она је истакла ангажовање, утицај и улогу округа током мигрантске кризе, као и у реализацији пројеката прекограничне сарадње и додала да је њихова улога у овим активностима  неопходна.
Потпредседница Владе је упознала начелнике округа са одредбама Нацрта закона о платама и напоменула да у њему нема функционера и истакла да тај проблем третира као изазов који ће преузети на себе и решити га. „Један од најзначајнијих разлога због ког смо одустали од јединственог закона о платама су неуређени системи наслеђени од раније“, додала је она.
Уз констатацију да је неопходно решавање административних проблема и у самим окрузима, Удовички је закључила да се не сме само размишљати о уштедама, већ и подизању капацитета у управним окрузима.
Састанку је присуствовао и Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o