Влада Републике Србије и кинески Хестил у Смедереву потписали купопродајни уговор за Железару Смедерево

prodaja_zelezare_19_resize.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. април 2016. године
Влада Републике Србије и кинески Хестил потписали су у Смедереву  уговор о куповини Железаре Смедерево, којим ће кинеска компанија преузети 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра.
Уговор су у Железари Смедерево потписали министар Министарства привреде Жељко Сертић и председник компаније Хестил Ју Јонг, уз присуство премијера Александра Вучића и министара у Влади Србије, председника Републике Српске Милорада Додика, градоначелнице града Смедерева др Јасне Аврамовић, представника кинеске компаније, Амбасаде Републике Кине у Београду и неколико хиљада радника Железаре.
"Данас је важан и велики дан за све нас и за раднике смедеревске Железаре, који су ово заслужили после много година неизвесности, непроспаваних ноћи и размишљања хоћете ли моћи да прехраните своје породице" изјавио је премијер и најавио долазак председника Кине Си Ђинпинга у Смедерево, крајем јуна, када ће Хестил преузети Железару.
 Он је изразио захвалност представницима Хестила и кинеским званичницима што им је Србија била приоритет у плановима ширења те индустрије.
"Ово показује да нема неостваривих снова и да се снови не остварују само када их немате. Ми ћемо данас, то је наш обичај, да попијемо по коју, јер веће радости од ове за нас није било. Ја сам био народни премијер, не пијем, али данас ћу морати с нашим кинеским пријатељима", рекао је Вучић.
Председник Хестила Ју Јонг рекао је да је план те компаније да српска челичана буде најконкурентнија у Европи и изразио уверење да ће Железару Смедерево изградити у модеран комплекс, са унапређеном технологијом, опремом, подигнутим нивоом заштите животне средине и добрим условима за рад, а све са циљем да Железара Смедерево буде најконкурентнија у Европи. Он је указао да је Хестил способан да обезбеди инвестиције за Железару, са неопходном техничком трансформацијом и коришћењем напредне техонлогије. Јонг се захвалио премијеру Србије Александру Вучићу на гостопримству, Влади Србије и тиму који је радио на овом пројекту.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић изразила је уверење да ће долазак кинеске компаније Хестил препородити Смедерево.
"Ово је велики дан за Смедерево и Србију", рекла је градоначелница додајући да су Град Смедерево и Влада Србије на располагању новом власнику, како би Железара добро радила, упошљавала још људи и још више извозила. Градоначелница Смедерева је пожелела инвеститору да им бизнис цвета, оцењујући да то значи да људи у Смедереву добро живе. Она се захвалила и премијеру Александру Вучићу, који, како је рекла, хиљаде ноћи није спавао како би испунио обећање да ће решити проблем Железаре и да ће сачувати 5.000 радних места.
Инвестиција Хестила у Железару биће најмање 300 милиона евра и биће задржано свих  5.000 радника.
Влада Србије је прихватила 5. априла понуду кинеске компаније Хестил за куповину Железаре Смедерево, која је једина на тендеру дала обавезујућу понуду да купи свих 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра.
Хестил је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона.Група је власник 37 високих пећи, а прошле године је произвела 47,8 милиона тона челика. Приходи Хестила у 2015. години износили су 43,7 милијарде долара.
Свечаност потписивања уговора у Железари Смедерево завршена је ватрометом у кругу фабрике.
Потписивању Уговора присуствовао је и Радослав Цокић, начелник Подунавског управног округа.
 
< Претходно   Следеће >
Created and powered by KONEKT d.o.o