Sastanak načelnice Podunavskog okruga sa predstavnicima udruženja rezervnih vojnih starešina grada Smedereva i boračkih organizacija Višegrada i Mrkonjić Grada iz Republike Srpske

19.  septembar 2020. godine

U okviru tradicionalnog susreta Udruženja rezervnih starešina Grada Smedereva i boračkih organizacija Višegrada i Mrkonjić Grada iz Republike Srpske, čiji je domaćin bilo Udruženje RVS Grada Smedereva, a povodom Dana rezervnih vojnih starešina, načelnica Podunavskog upravnog okruga dr Jasna Avramović održala je sastanak sa predstavnicima ovih organizacija.

Tom prilikom prisutni su načelnicu Okruga upoznali sa istorijatom postojanja gradskog udruženja RVS Smedereva i boračkih organizacija – gostiju iz Republike Srpske, kao i sa planiranim aktivnostima tokom susreta u okviru kojih centralno mesto zauzima Vojnički višeboj rezervnih vojnih starešina „SMEDEREVO 2020“ u Binovcu.

Predstavnici udruženja rezervnih vojnih starešina inicirali su izgradnju Spomen-sobe u Smederevu koja bi bila posvećena izginulim pripadnicima vojske, policije i civilnih žrtava sa ovih prostora u ratnim sukobima, sa idejom da se kroz izgradnju Spomen-sobe neguje uspomena na stradale. Zatražili su od dr Jasne Avramović, načelnice Podunavskog upravnog okruga, pomoć u obezbeđenju adekvatnog prostora, što je načelnica sa zadovoljstvom prihvatila obećavši im podršku i saradnju u realizaciji narednih aktivnosti.

Dan organizacije rezervnih vojnih starešina obeležava se 15. Septembra u znak sećanja na dan otpočinjanja proboja Solunskog fronta 1918. godine i dan kada je održan osnivački kongres Udruženja rezervnih vojnih oficira i ratnika 1919. godine. Tada je za prvog predsednika izabran vojvoda Stepa Stepanović.
Od osnivanja Udruženje rezervnih vojnih starešina Republike Srbije, čiji je organizacioni deo i Udruženje RVS Grada Smedereva, deluje kao staleška, nepolitička i vanstranačka asocijacija, čiji je programski cilj ostvarenje i zaštita statusnih pitanja i prava njegovih članova.

Podelite!