Održana 3. redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga

Dana 12. novembra 2020. godine u Smederevu, u sedištu Podunavskog upravnog okruga održana je 3. redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga.

Na sednici Okružnog štaba razmatrano je više tema predviđenih Planom rada Štaba za 2020. godinu.

Od strane prim. dr Zorice Mitić, specijaliste epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zatim predstavnika zdravstvenih ustanova i predstavnika lokalnih samouprava, Okružni štab za vanredne situacije  upoznat  je  sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja je izazvana zaraznom bolešću Covid 19. na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga.

16.03. 2020 godine do danas izdata su 2480 rešenja licima u izolaciji.Na dnevnom nivou broj pregledanih lica u KOVID-19 -ambulantama je u Smederevu od 100 do 200; u Velikoj Plani od 30 do 50 i u Smederevskoj Palanci od 50 do 70 lica.

Smederevska bolnica je pretvorena u kovid bolnicu kapaciteta 140 kreveta od kojih je 57 zauzeto i 90 slobodno.Kapaciteti su za dve trećine popunjeni obolelima iz drugih gradova.U Smederevskoj Palanci, u bolnici je hospitalizovano 33 pacijenata od kojih je 3 na respiratoru.Na respiratoru u Smederevu su isto 3 pacijenta.

U zdrvstvenim ustanovama ima dovoljno higijenskih  i zaštitnih sredstava.Nije se primetilo masovno obolevanje u velikim kolektivima, već samo sporadični slučajevi.

Akcenat Okružnog štaba za vanredne situacije je stavljen na epidemiološku situaciju izazvanu epidemijom Kovid-19.

Načelnica je sugerisala lokalnim samoupravama  da se pojačava vanredni nadzor u ovoj i dalje teškoj epidemiološkoj  situaciji  i  da se svi pridržavaju mera  zaštite koju je propisao Štab za vanredne situacije. Od mera zaštite se primenjuju sve propisane mere: držanje distance, nošenje maski i redovna dezinfekcija, radno vreme ugostiteljskih objekata i  broj prisutnih osoba u zatvorenom prostoru i na otvorenom.

 

Podelite!